Ludbreška mljekara „Antun Bohnec" predstavlja dugogodišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda. Proizvodnju je započeo djed današnjeg vlasnika, gospodin Ivan, u Hrastovskom 1934. godine sa približno 500 litara mlijeka. Proizvodio se u prvom redu maslac i trapist. Roba se prodavala u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a prodavali su i sami kod kuće.

 

Mlijeko se sabiralo sa područja  Slanja i Hrastovskog.

Nakon toga mljekara se preselila u prostore tadašnjeg državnog dobra u Martijancu, a proizvodnju je preuzeo sin Antun i pomalo povećavao proizvodnju, tako da je prerađivao oko 1500 do 2000 litara mlijeka. Kako se povećala potreba za mlijekom, povećalo se i područje otkupa na Vrbanovec, Martijanec, Sudovčinu i ostala susjedna mjesta. Gotov sir prodavao je Zagrebačkoj mljekari, a kasnije je proizvodio i za Varaždinsku mljekaru.

 

Godine 1953. obitelj Bohnec, gospodin Antun sa suprugom i djecom, kupila je vlastito imanje u Vrbanovcu i tamo je, uz tov bikova i svinja i proizvodnju povrća, započela i  pravu privatnu mljekarsku proizvodnju koja se, unatoč mnogim teškoćama, održala sve do danas. Ponekad bi se ispred obiteljske kuće u Vrbanovcu stvorila i kolona automobila kupaca s područja cijele Jugoslavije naviklih na kvalitetu Bohnecovih proizvoda. Od 1976. godine mljekara je smještena u Ludbregu.

Danas je vlasnik mljekare gospodin Đuro Bohnec, sin gospodina Antuna, treća generacija obitelji Bohnec. Kapacitet mljekare bitno se povećao i u stalnom je porastu, tako da od 1990. do 2000. bilježimo porast sa približno 7 000 litara na 17 000 - 20 000 litara, a mljekara uz obitelj Bohnec zapošljava još tridesetak radnika. Mlijeko se otkupljuje od 600 kooperanata sa područja općine Ludbreg i susjednih općina. Otkup se vrši uglavnom preko vlastitih sabirališta oformljenih 1998. godine. Svojim kooperantima mljekara pomaže pri nabavi rasplodnih junica, muznih uređaja, dodataka u prehrani visoko mliječnih krava te preko veterinarske stanice "Mliječni put" smještene u Vrbanovcu osigurava liječenje i zaštitu životinja, te stručne savjete.

Mljekara je u stalnom razvoju. Sredinom 2001. godin

e cijela je proizvodnja preseljena u novi pogon, koji je također smješten u Ludbregu. Novi je pogon daleko većeg kapaciteta, te dnevno može preraditi cca. 60 000 lit mlijeka. Danas prerađujemo 25 000 litara dnevno.  Otkupno je područje prošireno na dio Međimurja i Podravine, no broj kooperanata smanjen je na oko 300. Sabiranje se uglavnom vrši direktno kod svakog pojedinačnog kooperanta.,što je olakšalo kontrolu kvalitete sirovine. Osim povećanja kapaciteta, svrha preseljenja bila je u prvom redu osiguravanje ujednačene  kvalitete proizvoda, praćenjem proizvodnje u svim segmentima, od sirovine do gotovog proizvoda, kroz vlastiti kemijski i mikrobiološki laboratorij, te poboljšanje radnih i skladišnih uvjeta.

 

Zahvaljujući ustrajnom radu svih djelatnika mljekare već krajem 2001. godine odobren je Sustav za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2000 za novi pogon u Koprivničkoj 17b u Ludbregu, a krajem 2004. godine sustav je recertificiran te su mljekara i pekara, koja posluje u okviru mljekare od 07.02.2004., certificirane po normi ISO 14000:1996, te po HACCP-u. Ti su certifikati ključni dokazi kvalitetne organizacije rada u kolektivu Ludbreške mljekare, te glavni preduvjet za kvalitetan proizvod.

Proizvodni asortiman mljekare u prvom redu obuhvaća polutvrde sireve goudu, edamer i trapist te svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko, a od 2003.godine kao novi proizvod na tržištu je prisutna i mozzarella.

Cijela se proizvodnja, već niz godina, uspješno plasira na područje Zagreba, Rijeke, Istre, Splita, Osijeka te svakodnevno na područje susjednih gradova Varaždina, Koprivnice i Čakovca.

Iako je , kao što ime govori, primarna djelatnost prerada mlijeka, u sastavu Ludbreške mljekara od 2000. godine nalazi se i restoran Črn-Bel. Smješten na brežuljku iznad Ludbrega omiljeno je odredište za obiteljske , ali i poslovne domjenke Ludbrežana i njihovih gostiju.

Restoran raspolaže sa stotinjak sjedećih mjesta, koje za lijepog vremena nadopunjuje još toliko na dvije raspoložive terase. S prednje terase pogled seže sve do granica s Mađarskom.

 

Ponuda je raznolika, tipična za internacionalne kuhinje, no s naglaskom na domaću hranu i vina iz vlastite proizvodnje. Tako u restoranu možete popiti dobru medicu, domaću rakiju i liker od višnje, pojesti neki od specijaliteta kuće (Sirnu platu, Gazdin odrezak, Odrezak Črn-Bel…), osvježiti se čašom kvalitetnog domaćeg vina (Rajnski rizling, Sauvignon, Sauvignon Cabernet) i na kraju se zasladiti domaćim štruklima.

Da tu priči ne bude kraj, 2004. godine stara lokacija mljekare dobila je novi duh. U prostorima stare mljekare otvorena je pekara. Želja je bila povećati ponudu i kvalitetu kruha u Ludbregu i okolici i, naravno, dati svrhu starom pogonu.

Pekara proizvodi dvadesetak vrsta kruha, isto toliko peciva, a ponudu nadopunjuju domaći štrukli, dizani kolači i još mnogo vrsta punjenih peciva i slastica. Proizvodi se uglavnom prodaju u vlastitoj prodavaonici na lokaciji same pekare, a dijelom se distribuiraju u Ludbregu i okolici. Tamo se mogu nabaviti i svi proizvodi mljekare.

 

Povijest mljekare "ANTUN BOHNEC"

Proizvodnja sira nekada
Proizvodnja sira nekada

LUDBREŠKA MLJEKARA “ANTUN BOHNEC” vl. Đuro Bohnec, Trg Slobode 1, 42230 Ludbreg, HRVATSKA

Copyright © 2013 LUDBREŠKA MLJEKARA “ANTUN BOHNEC” - Sva prava pridržana